Vankeutta piraattipalvelimen ylläpitäjälle Seinäjoen käräjäoikeudesta

 

Seinäjoen käräjäoikeus tuomitsi perjantaina 5.6.2009 34-vuotiaan miehen  yhden vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta, tekijänoikeusrikoksesta ja maksuvälinepetoksesta.  Tekijänoikeusrikoksen osalta mies tuomittiin maksamaan oikeudenhaltijoille tekijänoikeuslain mukaisia hyvityskorvauksia yhteensä 76 654 €. Lisäksi vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja tuli maksettavaksi yhteensä 9 492 €. Mies oli perustanut ja ylläpitänyt tietoverkossa Härmän Häjyt -nimistä Direct Connect -hubia (DC-hubi). Kyseessä on ensimmäinen Suomessa annettu rikostuomio koskien DC-hubin ylläpitoa. Aiemmin vuonna 2006 Turun käräjäoikeus tuomitsi BitTorrent-protokollaa käyttäneen  Finreactor-palvelun ylläpitäjiä tekijänoikeusrikkomuksista sakkoihin ja yli 500 000 euron korvauksiin. 

 

DC-hub on tiedostojenjakopalvelin, jonka avulla palvelimeen liittyneiden käyttäjien on mahdollista kopioida itselleen muiden hubiin liittyneiden käyttäjien tietokoneilta näiden jakamia tiedostoja. Hubin ylläpitämisen lisäksi tuomittu mies jakoi myös itse aineistoja. Pelkästään miehen itsensä toimesta hubilla oli jaossa mm. 1391 elokuvaa, 190 TV-sarjan osaa, 8974 musiikkikappaletta, 988 karaokevideota ja 45 karaoke-DVD-tiedostoa sekä 40 tietokonepeliä. Hubille kirjautuneita käyttäjiä oli yhtäaikaisesti ollut enimmillään yli 500 henkilöä.

 

Poliisi teki asiassa kotietsinnän helmikuussa 2008. Poliisitutkinnassa selvisi, että hubi oli perustettu tammikuussa 2006. Etsintä paljasti useista tietokoneyksiköistä ja ulkoisista kovalevyistä koostuvan laitteiston, jolla hubia oli ylläpidetty ja välitettävää aineistoa tallennettu. Tietokoneilta löydetty tekijänoikeudella suojatun aineiston määrä oli lähes kaksi teratavua.

 

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTVK) toiminnanjohtaja Antti Kotilainen toteaa: ”Olemme  tyytyväisiä käräjäoikeuden langettamiin seuraamuksiin. Vankeustuomio on selkeä viesti Suomessa toiminnassa olevien tekijänoikeuksia loukkaavien hubien ylläpitäjille. Toiminta on laitonta ja seuraamukset voivat olla tuntuvia. Lisää syytteitä ja tuomioita on odotettavissa.”

 

Direct Connect – vertaisverkoissa käyttäjät kytkeytyvät DC -asiakasohjelman kautta hubille. Hubilla he voivat selata toistensa tiedostoja ja keskustella eli ”chattailla”. DC-hub pitää automaattisesti kirjaa käyttäjistä ja tiedostoista, joita käyttäjät jakavat. Tiedostojen vaihto tapahtuu kuitenkin suoraan käyttäjien välillä. Muille jaettavan aineiston jokainen käyttäjä määrittää itse ns. omassa jakokansiossaan. Oma jakaminen on valtaosassa hubeja edellytys hubiin mukaan liittymiselle.  

 

Hubien kokonaismäärän ja käyttäjien mukaan arvioituna Suomi on ollut Ruotsin kanssa koko maailman kärkimaita 2000-luvun puolivälistä lukien. Tällä hetkellä Suomessa toimii keskimäärin 140 hubia, joilla on yhteensä noin 30 000 käyttäjää. Hubien määrissä Suomi on maailman listalla kuudentena. Kärkisijaa pitävät hallussaan Romania ja Hollanti. Hubien kautta tapahtuva laiton tekijänoikeudella suojatun aineiston kopiointi ja jakaminen aiheuttaa oikeudenhaltijoille erittäin merkittävää haittaa ja huomattavia taloudellisia vahinkoja.

 

Lisätietoja: TTVK ry toiminnanjohtaja Antti Kotilainen, p. 09 – 6803 4049, 040 548 1781

 


 

 

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset