Venäjän piraattiteollisuus pyrkii EU-markkinalle–taas vankeutta maahantuojalle

Lappeenrannan käräjäoikeus tuomitsi 21.2.2005 venäläismiehen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen tekijänoikeusrikoksesta, lisäksi piraattilevyjen kuljetukseen käytetty henkilöauto tuomittiin menetetyksi valtiolle. Nuijamaan tulliin saapui 9.12.2004 venäläismiehen kuljettama henkilöauto. Suoritetussa tarkastuksessa tulli löysi henkilöautosta yli 3.200 piraattitallennetta. Levyjen lopullinen määränpää oli Saksa.Jo kolmas tapaus lyhyen ajan sisälläSuomen tulli ja poliisi paljastivat viime syksyn aikana yhteensä kolme suurempaa piraattitallenteiden maahantuontitapausta, joissa tallenteiden lopullinen määränpää olivat Saksan markkinat. Nyt langetettiin tuomio viimeksi paljastuneesta yrityksestä. Aiemmat, yhdeksän ja kuuden kuukauden vankeustuomiot tulivat Kotkan ja Lappeenrannan käräjäoikeuksista loppuvuodesta 2004. Suomessa piratismivalvontaa suorittavan ja oikeudenhaltijoita edustavan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTVK) toiminnanjohtajan Antti Kotilainen mukaan paljastuneet tapaukset osoittavat yhä vahvemmin Venäjän piraattiteollisuuden pyrkimykset EU:n laajoille kuluttajamarkkinoille.


Kotilaisen mukaan piratismitilanne Venäjällä ei näytä oikenevan, päinvastoin. ”Vuonna 1996 maassa oli vain kaksi CD-levyjä valmistavaa tehdasta, nyt määrä on 33. Tehtaiden tuotantokapasiteetti on vuositasolla yli 320 milj. CD-levyä ja 28 milj. DVD-levyä. Venäjän laillisilla markkinoilla myyntiin vuonna 2003 yhteensä vain 30 miljoonaa CD-levyä ja 500.000 DVD-elokuvaa. Venäjällä valmistettuja piraatti CD-levyjä on tavattu 26 eri valtiossa ja levyteollisuudella on näyttöä siitä, että yli 60 % Venäjän levytehtaista on mukana piraattilevyjen valmistuksessa”, toteaa Kotilainen.Suomen takavarikkomäärät 2000-luvun korkeimmat – yksityinen maahantuonti edelleen miljoonaluokkaaPoliisi ja tulli takavarikoivat vuoden 2004 aikana yhteensä lähes 23.000 piraattitallennetta. Määrä on 2000-luvun korkein. Rajuinta kasvu oli DVD-piraateissa, joita oli yli 18.000 kpl. Vuodesta 2002 DVD-levyjen takavarikkomäärä on kasvanut yli 240-kertaisesti. Rajun kasvun takana ovat TTVK:n mukaan paljolti juuri Venäjältä tulevat kauttakuljetuserät.


TTVK:n mukaan suomalaisten kuluttajien omaan käyttöön tapahtuva piraattitallenteiden maahantuonti on edelleen iso ongelma. ”Arvioimme kokonaismäärän viime vuonna olleen noin 3.0 miljoonaa piraattitallennetta, josta 2,4 miljoona on musiikkia, 500.000 kpl elokuvia ja loput 100.000 tietokonepelejä. Määrät ovat edelleen merkittäviä, kun verrataan niitä laillisen kaupan myyntilukuihin. Laillisia äänitallenteita myytiin Suomessa vuonna 2004 noin 10 miljoonaa kappaletta.” Kotilainen uskoo, että uusi, mahdollisesti ennen kesää voimaantuleva piraattien maahantuonnin kokonaan kieltävä laki tulee merkittävästi vähentämään ongelmaa.Käräjäoikeuksista 18 tuomiota – korvausten ja sopimusten arvo yli 220.000 euroaTTVK teki vuoden 2004 kaiken kaikkiaan n. 50 tutkintapyyntöä viranomaisille. Vuoden aikana saatiin 18 käräjäoikeuden tuomiota tekijänoikeuden loukkaustapauksissa. Viidessä tapauksessa vastaajille tuomittiin vankeusrangaistuksia. Tuomittujen korvausten ja joidenkin vapaaehtoisten sopimusten taloudellinen arvo oli lähes 220.000 euroa, määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna yli 100.000 euroon.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset