Kotkan käräjäoikeus on 26.7. tuominnut venäläisen miehen tekijänoikeusrikoksesta kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja yhteensä yli puolen miljoonan markan korvauksiin. Tekijä oli perustanut laajan Venäjältä käsin toimineen suomalaisille kuluttajille suunnatun nettipiraattikaupan, jossa tarjottiin kuluttajille myytäväksi piraatti musiikki cd:tä, tietokonepelejä, cd-rom-tallenteita ja videoelokuvia.
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen tietoon tuli sen oman nettivalvonnan ja yleisövinkkien perusteella syys-lokakuussa 2000 Internetissä oleva osoite www.levyshop.com. Sivustoilla tarjottiin myytäväksi vastajulkaistuja hittilevyjä hintaan 29,80 mk. Uusimmat PlayStation pelit maksoivat 40 mk ja videoelokuvat 38,40 mk. Tuotteet luvattiin toimittaa ostajalle postiennakolla kolmen päivän kuluessa tilauksesta. Sivustot olivat erittäin laajat ja tarjolla oli yli 3.200 erilaista tuotetta; pelkästään musiikki cd-levyjä oli tarjolla lähes 1.500 erilaista käsittäen kaikki kansainväliset artistit sekä laajalti suomalaista musiikkia.
Osoitteesta hankitut tuotteet osoittautuivat kaikki ilman oikeudenhaltijoiden lupaa valmistetuiksi piraattituotteiksi. Toiminnassa käytetyn Levyshop.com – nimen (ns. domain) oli rekisteröinyt itselleen Viipurissa asuva venäjän kansalainen ja kyseiset sivustot/tiedostot sijaitsivat samoin venäläisellä palvelimella. Suomalaiset kuluttajat tekivät tilauksensa Internetin kautta www-sivustolta. Laittomat tuotteet tuotiin Suomeen kuriirien välityksellä ja postitettiin Suomessa edelleen tuotteiden tilaajille. Tulli sai ensin Nuijamaan tulliasemalla toukokuussa venäläisen miehen, jonka hallusta löytyi kirjeisiin pakattuja cd-levyjä ja lista osoitteista, joihin kirjeet tuli postittaa. Myöhemmin toukokuussa jutun päätekijäksi epäilty mies jäi kiinni Vaalimaan raja-asemalla. Miehen hallusta löydettiin samanlainen asiakaslista kuin kuriirilla oli ollut hallussaan.
Toiminnassa käytetylle pankkitilille oli lokakuun 2000 – 14.5.2001 tullut varoja lähes 150.000 mk. Tuotteiden myyntihintojen ja tilillepanojen perusteella käräjäoikeus katsoi toteen näytetyksi miltei 5.000 tuotteen myynnin. Oikeudenhaltijoiden korvausvaatimukset asiassa olivat yli miljoona markkaa. Oikeudessa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus edusti mm. levy- ja elokuvayhtiöitä, Sony PlayStation- ja PC-peliyrityksiä sekä suomalaisia CD-ROM-tuottajia. Käräjäoikeus tuomitsi tekijänoikeuslain mukaisina hyvityksinä yhteensä noin 450.000 mk; ÄKT Ry:lle jäsenyrityksineen 354.000 mk, Teostolle 35.000 mk, Sonylle 30.000 mk, Electronic Arts InC:lle 26.000 mk sekä pienempiä summia Helsinki Medialle, Werner Söderströmille ja Genimapille. Vahingonkorvauksia tuomittiin yhteensä noin 49.000 mk. Selvitys- ja oikeudenkäyntikuluja tuomittiin yhteensä noin 60.000 mk.
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen lakimiehen, Internet-tarkastaja Ilkka Vuorenmaan mukaan nyt oikeudessa ollut tapaus kertoo Internetin mukaantulosta piratismiin. ’Tässä tapauksessa kyseessä oli erittäin hyvin organisoitunut piraattitallenteiden myyntiorganisaatio, jonka aiheuttamat vahingot laillisille markkinoille olivat huomattavat sekä myytyjen tuotteiden osalta että myös myyntitapansa vuoksi. Myynnissä oli monia eri tuotetyyppejä ja erittäin laaja valikoima yksittäisiä eri tuotteita. Toimintatapa oli erittäin suunnitelmallinen ja ammattimainen. Tällainen piratismi vahingoittaa suomalaista sisällöntuotantoa mm CD-ROM-tuotteiden osalta sekä se vaikeuttaa myös laillisen suomalaisen myyntitoiminnan siirtymistä Internettiin. Tämäkin tapaus osoittaa tietoverkoissa tapahtuvan piratismin kansainvälisyyden. Suomeen kohdistuvaa tekijänoikeuksia loukkaavaa toimintaa voidaan harjoittaa mistä tahansa maailman kol-kasta. Siksi olemme panostaneet kansainväliseen yhteistyöhön myös Internet-piratismin osalta.’
Tuomittu oli käyttänyt kuriireinaan mm Venäjältä Suomeen tulleita turisteja. ’Tämä tapaus osoittaa konkreettisesti sen, miten kiireellistä on kieltää kaikkinainen piraattituotteiden maahantuonti Suomeen, koska ammattirikolliset käyttävät kaikki mahdolliset lainsäädännölliset porsaanreiät hyväkseen.’, Vuorenmaa kommentoi. Tätä kieltoa koskevan lakialoite-esityksen Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen edustamat oikeudenhaltiat jättivät Opetus- sekä Oikeusministeriöille 23.8.2000.