Venäläisten piraattielokuvien kirpputorimyyjille sakot Espoossa

Espoon käräjäoikeus tuomitsi 28.10.2004 piraatti VHS-kasetteja kirpputorilla myyneen miehen ja hänen naisystävänsä tekijänoikeusrikoksesta 60 päiväsakkoon. Oikeus tuomitsi heidät myös maksamaan oikeudenomistajille tekijänoikeuskorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja noin 4500 euroa. Espoon poliisin takavarikoimat laittomat piraattituotteet määrättiin hävitettäväksi.

Myyntiin tarjottiin satoja Venäjältä tuotuja VHS-kasetteja. Ne olivat laittomia kopioita, joissa oli dubbaus venäjäksi ja venäjänkieliset kannet. ”Tässäkin tilanne oli se, että nykyisen lain sallimissa rajoissa oli tuotu piraatteja yksityiseen käyttöön. Tuomittujen väitteen mukaan nämä oli sitten tilanpuutteen vuoksi laitettu myyntiin kirpputorille. Tällöin syyllistyttään tekijänoikeusloukkaukseen. Näin huonolaatuisten kopioiden myynti on erittäin haitallista oikeudenomistajille.”, kertoo lakimies Ilkka Vuorenmaa Tekijänoikeuden tiedotus – ja valvontakeskuksesta.


Musiikki-, elokuva- ja tietokonepeliteollisuus arvioi Suomeen tuotavan vuositasolla noin 3,5 miljoonaa laitonta tallennetta Virosta ja Venäjältä. Osa näistä piraattitallenteista myydään edelleen kirpputoreilla. ” Jos tällaisia laittomia tuotteita on hallussa, on hävittäminen roskiin ainoa oikea tapa päästä niistä eroon. Yleisölle levittäminen; myynti tai antaminen ilmaiseksi on väärin.”, toteaa Vuorenmaa.


Piratismia vastaan taistelevan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen vihjepuhelin 0800-130 230 on tuottanut monia hyviä vinkkejä koskien erityisesti piraattituotteiden kirpputorimyyntiä. Myös keskuksen kotisivut antavat tietoa tekijänoikeudesta ja lomakkeen vinkkienantoon sekä tietoa piraattituotteiden tunnistamisesta. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen tarkastajat kiertävät ympäri maata tarkastaen mm. kirpputoreja.

Tuotteen laillisuutta voivat antaa aiheen epäillä esimerkiksi seuraavat seikat:

tiedoiltaan puutteellinen kansilehti; CD-levyissä on kannen sisällä tekstiä yms.

kannen suttuinen painojälki

äänen tai kuvan huono laatu

alkuperämerkintöjen puuttuminen

turvahologrammin puuttuminen

VHS-kasetin “äänitysnasta” on tallella tai katkaistu

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset