Videovuokraamo tekijänoikeuskorvauksiin luvattomasta DVD-videoiden vuokraamisest

Pääkaupunkiseudulla toimiva videovuokraamo jäi ennen vuoden vaihdetta kiinni luvattomasta DVD-elokuvien vuokrauksesta. Elokuvat julkaistaan aina sekä myynti- että ns. vuokraelokuvina. Myyntiin tarkoitettuja elokuvia ei ole lupa vuokrata. Vuokrausoikeudet sisältävät kappaleet maksavat videovuokraamoyrittäjälle yleensä vähintään viisi kertaa ns. myyntielokuvan hinnan. Korkeampi hinta perustuu nimenomaan siihen, että tällöin elokuvatallenteiden omistajalla on myös oikeus vuokrata yleisölle ko. videoita tai DVD:itä. Vuokratuotteissa on merkintä vuokraoikeudesta, esim. ’Sisältää vuokraoikeuden’ ja myyntituotteissa on vuokrauskielto esim. ’Vuokraaminen kielletty’.


Tekijänoikeuksia valvovan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen tietoon laiton toiminta tuli mm. yleisövinkkien perusteella. Poliisin liikkeeseen suorittamassa kotietsinnässä takavarikoitiin kymmeniä DVD-elokuvia, jotka olivat olleet luvatta vuokrattavissa. Näiden elokuvien luvattomia vuokrauskertoja oli yhteensä reilusti päälle sata.


Oikeudenhaltijat, Suomen Elokuvatoimistojen Liitto SE ry ja videoelokuvien levittäjät suostuvat luopumaan asiassa rangaistusvaatimuksista edellyttäen, että laittomuuksiin syyllistynyt yhtiö suorittaa oikeudenhaltijoille yli 5.000 euron suuruiset tekijänoikeudelliset korvaukset. Lisäksi videovuokraamo sitoutuu vastaisuudessa pidättäytymään laittomasta toiminnasta 15.000 euron sopimussakon uhalla


Nyt paljastunut toiminta liittyy Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen mukaan DVD-formaatin yleistymiseen. ’Kuluttajilta tulee nykyään säännöllisesti ilmoituksia luvattomista DVD-vuokrauksista. Yleensä ongelmaan törmätään pienemmissä kioskeissa ja myyntipaikoissa eikä luvatta tarjolla olevien elokuvien määrä ole ollut kovinkaan suuri. Tässäkin tapauksessa toiminta paljastui melko nopeasti, eikä tarjolle ollut ehtinyt vielä poikkeuksellisen suurta määrä uutuus DVD-leffoja. Tällainen laiton toiminta vaikeuttaa suuresti paikallisia asianmukaisesti toimivia vuokraamoyrittäjiä. Myynti DVD-elokuvien vuokraaja saa itselleen erittäin suuren taloudellisen kilpailuedun investointien jäädessä selkeästi pienemmiksi’ , toteaa varatuomari Antti Kotilainen Tekijänoikeuden tiedotus – ja valvontakeskuksesta.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset