Viipurin piraattikauppiaat huijaavat innokkaita suomalaisostajia

Viipurin torin piraattitallenteiden laajaan myyntiin on tullut mukaan myös suoranaista suomalaisten turistien huijausta. Tekijänoikeuksia valvovan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) haltuun tulleiden elokuvanäytteiden perusteella Viipurin torilla tällä hetkellä myytävänä olevat DVD-elokuvat sisältävät usein aivan jotakin muuta, kuin luvatun uutuuselokuvan.


Tämän vuoden katsotuin kotimainen elokuva, Aleksi Mäkelän ohjaama Pahat pojat löytyy DVD-versiona Viipurin piraattipöydiltä, samoin tarjolla on vastikään elokuvateattereihin tullut Matrix Reloaded. Nämä molemmat elokuvat paljastuvat kuitenkin sisällöltään aivan joksikin muuksi. Todellisuudessa kuluttajille myydään cd-levyjä, jotka on naamioitu DVD-elokuviksi. Piraattikauppiaat ovat liimanneet cd-levyjen päälle uudet tarrat, joilla kuluttajia huijataan ostamaan uutuus DVD-elokuva.


Pahat pojat DVD paljastuu kotimaisen Boom – nimisin yhtyeen vuonna 1999 julkaistuksi Digitaalinen päiväkirja nimiseksi levyksi, piraatti sellainen. Pertsa Koivulan vuonna 2000 ilmestynyt ’Tähden näin’ niminen piraatti CD-levy on taasen muuttunut tarran avulla uudeksi Matrix Reload – elokuvaksi. TTVK:n varatuomari Antti Kotilaisen mukaan nyt esille tulleet huijaukset eivät ilmiönä ole täysin uusia, mutta nyt näyttää siltä, että vastaavanlaisia huijaustuotteita on tarjolla runsaasti. Kotilaiselta ei heru myötätuntoa huijauksen kohteeksi mahdollisesti joutuneille suomalaiskulutta-jille: ’Piraattituotteet eivät ikinä vastaa laadultaan alkuperäistä tuotetta ja niiden ostaminen vain lihottaa piraattimafian kukkaroa. Kuluttajalle piraattituotteen ostaminen on aina riski’, toteaa Kotilainen.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset