Viron tulli iskee piraattivirtaan

Viron viranomaiset terästävät yhä otettaan taistelussa laajaa piraattiongelmaa vastaan. Viron poliisiviranomaiset ovat jo alkukesän aikana iskeneet Tallinnassa sijaitseville tunnetuille piraattituotteiden myyntipaikoille. Iskujen seurauksena esim. Tallinnan sataman läheisyydessä sijaitseva Merenkeskus-niminen kauppapaikka on siistiytynyt lähes kokonaan piraattitallenteista.

Viron tulli- ja rikoslain mukaan mm. piraattituotteiden vienti rajan yli on rikos. Viron tulli ryhtyy nyt myös toimenpiteisiin tämän ongelman kitkemiseksi. Suomen Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus sekä Viron vastaava organisaatio Eesti autoriõiguste kaitse organisatsioon ovat yhteistyössä hankkineet Tallinnan satamaterminaaliin asennettavat info-kyltit, joissa tiedotetaan nykyisestä Viron lainsäädännöstä. Kyltit asetetaan paikoilleen 13.6.2000. Tämän jälkeen Viron tulli ryhtyy myös tarkastamaan matkustajaliikennettä.

Salakuljetusta yrittäville on tuotteiden takavarikon lisäksi tiedossa myös sakkoja ja maksimissaan vankeutta jopa kolme vuotta.

Suomalaiset tekijänoikeudenhaltijat ottavat ilolla vastaan Viron tullin toimenpiteet. Suomalainen äänilevy- elokuva- ja tietokonepeliteollisuus arvioivat tällä hetkellä, että Virosta ja Venäjältä Suomeen tuotavien laittomien piraattitallenteiden määrä on vuositasolla noin 2,5 – 3,0 miljoonaa tallennetta. Rahaksi muutettuna suomalaiset turistit ovat vuositasolla tukeneet noin 95 mmk:lla Viron ja Venäjän piraattiteollisuutta. Piraattiteollisuus on kansainväliselle rikollisjärjestöille yksi keino rahan pesuun.

Suomessa piraattitallenteiden osuus laillisista tallenteista on tällä hetkellä noin 20 %. Oikeudenhaltijat toivovat, että Viron poliisin ja tullin toimenpiteet ja kuluttajien kasvanut tietoisuus piratismiin liittyvästä järjestäytyneestä rikollisuudesta tyrehdyttäisi hiljalleen maahantuonnin virran. Oikeudenhaltijat tulevat lisäksi tekemään lakialoite-esityksen, jossa myös Suomen lainsäädäntö kieltäisi piraattitallenteiden maahantuonnin yksityiseen käyttöön.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset