YouTube-mp3.org lopetti toimintansa ja maksaa korvauksia oikeudenhaltijoille

Levy-yhtiöitä edustavat järjestöt Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa aloittivat syksyllä 2016 oikeustoimet YouTube-mp3.org -nimistä sivustoa vastaan. Nyt YouTube-mp3.org on päätynyt sopimaan asiasta oikeudenhaltijoiden kanssa. Sopimuksen yksityiskohdat eivät ole tiedossa, mutta palvelun ylläpitäjä lupautui sulkemaan sivuston sekä maksamaan korvauksia oikeudenhaltijoille. Sivusto lopetti toimintansa 7.9.2017.

Niin kutsuttu suoratoistorippaus (stream ripping) on maailmanlaajuisesti nopeimmin kasvava musiikkipiratismin muoto. Se on suosiossa ohittanut torrent-latauksiin perustuvan nettipiratismin. Suoratoistorippausta käytetään paljon esimerkiksi YouTuben kaltaisissa palveluissa olevien musiikkivideoiden ääniraitojen muuntamiseen tietokoneelle ladattaviksi tiedostoiksi.

YouTube-mp3.org oli maailman suosituin musiikin suoratoistorippaukseen perustuva palvelu. Sillä oli jopa yli 60 miljoonaa yksittäistä kävijää kuukaudessa ja palvelu oli suosittu suomalaistenkin keskuudessa. Isojen kävijämääriensä johdosta YouTube-mp3.org -palvelun sekä sen ylläpitäjän arvioidaan saaneen mainostuloja satojen tuhansien eurojen edestä joka kuukausi. Näistä mainostuloista ei ollut maksettu lainkaan korvauksia niille artisteille ja oikeudenhaltijoille, joiden sisältöjen luvattomaan käyttöön palvelun suosio ja liiketoiminta perustuivat.

Suoratoistorippaus on myös yksiselitteisesti YouTuben omien käyttöehtojen vastaista.

Levy-yhtiöitä edustavat järjestöt ovat päättäväisiä puuttumaan muiden suoratoistorippaukseen perustuvien palveluiden toimintaan ja toivovat YouTube-mp3.org -tapauksen nopean käsittelyn ja sopimukseen pääsemisen olevan vastaavien palveluiden ylläpitäjille selkeä merkki lopettaa toimintansa.

Lue lisää aiheesta:
http://www.ifpi.org/news/Worlds-largest-music-stream-ripping-site-shuts-down-after-successful-international-legal-action

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset