Pariisilainen tuomioistuin on antanut 17.10.2019 estomääräyksen, jonka kohteena on kuusi verkkotallennustilapalvelua (cyberlocker). Kyseessä on ensimmäinen kerta Euroopassa, kun tuomioistuin antaa verkkotallennustilapalvelua koskevan estomääräyksen. Aiemmin niitä on saatu estettyä vain hallinnollisella menettelyllä Italiassa.
Verkkotallennustilapalvelun käyttö sisältöjen luvattomaan jakamiseen on yleinen nettipiratismin muoto. Palveluiden käyttäjät lataavat ulkopuoliseen verkkotallennustilaan tiedostoja. Tallennuksen jälkeen käyttäjälle annetaan URL-linkki, jota klikkaamalla kuka tahansa voi suoratoistaa tai ladata itselleen palveluun tallennetut tiedostot. Tallennettuja tiedostoja ei voi löytää yleisillä hakukoneilla, vaan niihin pääsee käsiksi ainoastaan erikseen annetulla linkillä, joita jaetaan linkkiportaalisivustoilla tai sosiaalisessa mediassa.
Ranskalaisen musiikkituottajia edustavan järjestön (SCCP) hakemuksesta tuomioistuin määräsi viisi teleoperaattoria estämään asiakkaidensa pääsy estomääräyksen kohteena oleville sivustoille. Teleoperaattoreille annettiin 15 päivää aikaa saattaa estomääräys voimaan omin kustannuksin. Määräys on voimassa 18 kuukauden ajan. Teleoperaattorit eivät valittaneet päätöksestä.
Piraattipalveluihin kohdistetut estomääräykset ovat yhä yleisempi ja vakiintunut tapa puuttua sisältöjen luvattomaan jakamiseen internetissä. Perinteisten vertaisverkko- ja suoratoistopalveluiden lisäksi estomääräysten kohteena on ollut myös musiikin suoratoistorippaukseen erikoistuneet palvelut.
”Ranskan tuomioistuimen päätös vahvistaa sen käsityksen, että estomääräysten tulee olla käytettävissä kaikkiin piraattisisältöä tarjoaviin palveluihin tekniikasta riippumatta,” toteaa TTVK:n toiminnanjohtaja Jaana Pihkala.