Laittomat IPTV-palvelut viranomaisten kohteena

Laittomiin IPTV-palveluihin on monissa Euroopan maissa kohdistettu viime aikoina laajoja, rajat ylittäviä täytäntöönpanotoimia. Myös Europol on ottanut palvelut kohteekseen. Palveluissa yleisölle välitetään ansiotarkoituksessa av-sisältöjä, joiden käytöstä ei ole sovittu oikeudenhaltijoiden kanssa ja joista nämä eivät saa korvausta. Laittomien palveluiden asiakkailta tilausmaksuina kerätyt suuret summat vaikuttavat jäävän ilmoittamatta myös verottajalle.

Useissa maissa iskuja lähteelle

Hollannissa verorikoksiin erikoistunut poliisi (FIOD) suoritti toukokuussa laajan ratsian sulkeakseen yhden Euroopan suurimmista laittomista IPTV-palveluverkostoista. Operaatioon osallistuneen Europolin mukaan tällä maksullisella laittomalla IPTV-palvelulla oli yli miljoona käyttäjää ympäri Eurooppaa. Palvelu toimi jälleenmyyjäverkoston välityksellä, joten kotietsintöjä ja omaisuuden takavarikkoja tehtiin ympäri maata. Useita henkilöitä myös pidätettiin. Eri oikeudenhaltijatahoja edustava BREIN on ilmoittanut vaativansa rangaistusta ja korvauksia toiminnasta vastuussa olevilta. BREINin mukaan vahingot yksin Alankomaissa ovat kymmeniä miljoonia euroja.

Europol osallistui laajaan laittoman IPTV-palveluverkoston ratsiaan myös Espanjassa lokakuussa 2022. Kohteena olevalla palvelulla oli yli puoli miljoonaa käyttäjää Euroopassa. Pidätetyillä neljällä pääepäillyllä oli eteläisen Euroopan maissa sekä Englannissa yli 95 jälleenmyyjää, joiden osalta rikostutkinta jatkuu. Espanjan poliisin mukaan laittomasta toiminnasta kerätyt rahat pestiin ostamalla kiinteistöjä ja luksustuotteita sekä siirrättämällä rahoja eri yhtiöiden kautta veroparatiisitileille. Tutkintapyynnön asiassa teki eri oikeudenhaltijatahoja edustava The Alliance for Creativity and Entertainment.

Englannissa erityisesti Valioliigan pelistriimien laiton jakaminen toi viiden miehen ryhmälle pitkät vankeustuomiot toukokuussa 2023. Päätekijä tuomittiin 11 vuodeksi vankeuteen. Ryhmän saataville saattamissa laittomissa IPTV-palveluissa striimattiin myös Valioliigan pelejä kymmenen euron kuukausimaksua vastaan. Valioliigan mukaan ryhmä keräsi noin 50 000 käyttäjällään viidessä vuodessa yhteensä jopa 7,2 miljoonaa puntaa.

Ruotsissa on annettu tähän mennessä laittomista IPTV-palveluista seitsemän rikostuomiota, joista yksi ei ole vielä lainvoimainen. Eri oikeudenhaltijatahoja tapauksissa edustaa Rättighetsalliansen. Ruotsi on ollut mukana myös EU:n oikeudellisen yhteistyön yksikön Eurojustin koordinoimissa, usean EU-jäsenvaltion kattavissa IPTV-ratsioissa. Eurojust tiedotti ratsioista kesäkuussa ja marraskuussa vuonna 2020.

Välittäjät keskeisessä roolissa

Kuten kaikki verkossa toimivat palvelut, myös laittomat IPTV-palvelut tarvitsevat erilaisia välittäjäpalveluita voidakseen harjoittaa toimintaansa. Tällaisia ovat esimerkiksi verkkotunnusvälittäjä, hosting-palveluntarjoaja sekä maksupalveluvälittäjä, jotka myyvät palveluitaan. Edellä mainitussa Englannin Valioliigan tapauksessa laiton IPTV-palvelu maksoi helmikuun 2017 ja huhtikuun 2018 välisenä aikana hosting-palveluntarjoajilleen yhteensä 281 600 puntaa.

Elinkeinonharjoittajien jäljitettävyyttä koskevan velvoitteen (Know Your Business Customer, KYBC) ulottaminen välittäjäpalveluita, tai vähintään hosting-palveluja, tarjoaviin on yksinkertaisin keino ehkäistä laittomia IPTV-palveluita ja muita rikoksia netissä. Tällöin palvelujen ylläpitäjien olisi vaikeampaa toimia anonyymisti.

Laillisissa palveluissa runsaasti valinnanvaraa

Tuoreen Mediavision-tutkimuksen mukaan noin 190 000 suomalaistakin kotitaloutta siirtää rahaa säännöllisesti laittomia palveluita ylläpitäville tahoille. Laittomien IPTV-palveluiden käyttö on lisääntymässä, vaikka laillisia vaihtoehtoja on runsaasti. Käyttämällä laillisia palveluita tekijät, tuottajat, lähettäjäyritykset sekä lailliset sisältöpalvelut saavat sisältöjen käytöstä korvauksen. Tämä lisää työllisyyttä ja mahdollistaa investoinnit uuteen sisältöön. Ajantasainen tieto Suomessa toimivista laillisista kulttuuri- ja viihdepalveluista löytyy osoitteesta laillisetpalvelut.fi.

Lisätietoja:
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry
Toiminnanjohtaja Jaana Pihkala
puh. 040 706 6674

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset