Miksei TV-kanavien nettipalveluiden (Yle Areena, Katsomo, Ruutu jne.) koko tarjonta näy ulkomailla? Entä miksi Suomessakin osa ohjelmistosta jää pois nettipalvelusta?

Kyse on TV-kanavien ja ohjelmien oikeudenhaltijoiden välisistä tekijänoikeussopimuksista. Kanavat ovat sopineet ohjelmien tekijöiden kanssa, missä niiden ohjelmia saa esittää ja kuinka kauan. Ellei ohjelmasisällön esittämisestä muualla kuin Suomessa tai nettipalvelussa ole sovittu, ei televisiokanavilla ole oikeutta sitä näyttää. Osa palveluiden sisällöstä on kuitenkin katsottavissa ulkomaillakin.


Tarvitsenko luvan, jos haluan esim. ravintolatoiminnassa pitää TV:n auki ja näyttää sieltä ohjelmia? Onko luvan kannalta eroa, jos kyseessä on verorahoitteinen Yle tai mainoskanavat?

Maksukanavakorteista on olemassa yrityksille suunnattuja versioita, joten kuluttajakäyttöön hankitun maksu-tv-kortin käyttäminen ravintolassa ei ole sallittua. Jotkut yhteisöt ovat myös velvollisia maksamaan Yle-veroa. Ylen kanavia saa näyttää ilman erillistä lupaa myös julkisissa tiloissa. Tämän edellytyksenä on se, että lähetys välitetään alkuperäisenä sitä muuttamatta, eikä lähetykseen lisätä kaupallista materiaalia, kuten mainoksia. Lähetyksiä ei saa nauhoittaa eikä niiden seuraamisesta […]


Opetan yliopistolla. Voinko laittaa artikkelissa julkaistun kaaviokuvan luentokalvoihini?

Tekijänoikeuslain mukaan julkistetuista teoksista saa hyvän tavan mukaisesti ottaa lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa. Sitaatilla tulee olla asiallinen yhteys teokseen, jossa sitaattia käytetään, ja tätä vaatimusta kutsutaan myös vetoamisfunktioksi. Jos kuvan sisällyttäminen kalvoihin toteuttaa tämän vetoamisfunktion ja lainaaminen tehdään tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa, saat sisällyttää kuvan kalvoihisi lupaa kysymättä. Tekijä ja lähde on mainittava alalla noudatettavan hyvän […]